top of page

Specialisaties

Elke therapeut volgt bijscholingen afhankelijk van zijn/haar interesses om optimaal bij te blijven met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor krijgt elk zijn eigen specialisaties. Afhankelijk van je klachten bekijken we samen welke therapeut het best kan helpen en na een uitgebreid individueel onderzoek stippelen we samen een behandelingsplan op maat uit.

de1_edited.jpg

Algemene en orthopedische kinesitherapie

Dit omvat algemene revalidatie na arm-en beenletsels zoals voorste kruisbandreconstructies, plaatsing van protheses of herstel na botfracturen.

​

Eveneens leren we ook oefeningen aan ter verbetering van het evenwicht, valpreventie, coördinatiestoornissen of houdingscorrecties.

Fysiotherapie Bijsteren-2306 Blikopener fotografie.jpg

Neurologische kinesitherapie

Door een neurologische aandoening zoals MS, Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), beroerte (CVA), spierziekten (ALS, etc.), dwarslaesie, hersenkneuzing (contusio cerebri), open rug (spina bifida) of plexusletsels, verlies je vaak een deel van je motorische en sensorische functies.

Onze oefentherapie is erop gericht het neurologische herstelproces zo optimaal mogelijk te stimuleren zodat o.m. stijfheid (spasticiteit of rigiditeit) vermindert, kracht en uithouding vergroten, het evenwicht verbetert en het bewegingsproces veiliger en soepeler verloopt.

​

​

​

foto-simonvanderborght-18.jpg

Manuele therapie

De manuele behandelingstechnieken omvatten o.a. mobilisaties, oscillaties en zachte manipulaties van de gewrichten, mobiliserende technieken tijdens bewegingen, neurogene mobilisaties, stretching-technieken, diepe dwarse fricties, triggerpuntbehandeling, harmoniserende technieken, medische oefentherapie en trainingstherapie, stabilisatietraining, oefeningen voor het houdings- en bewegingsgevoel, coördinatieoefeningen, bewegingsadvies, rug- en nekscholing…

foto-simonvanderborght-24.jpg

Dry-Needling

Wanneer spieren gedurende een lange tijd gespannen blijven vormen er zich triggerpoints. De kinesitherapeut zal door middel van een speciale techniek de spieren aanprikken, waardoor deze snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

c_edited.jpg

Pre- en postnatale kinesitherapie
Zwangerschapsbegeleiding

Prenatale kinesitherapie omvat zowel oefeningen en tips om klachten eigen aan de zwangerschap (gezwollen ledematen, bekkeninstabiliteit, bekkenbodem,…) te verlichten als oefeningen en tips voorbereidend op de bevalling zelf (pers- en ademhalingstechnieken).

​

Postnatale oefeningen zijn vooral gericht op het versterken van rug-, buik- en bekkenbodemspieren en terug in conditie komen. Deze oefeningen worden gestart vanaf zes weken na de bevalling.

24.08.2017_fotoshoot Jutta_034.jpg

Respiratoire kinesitherapie bij baby's en niet-coöperatieve kinderen

Bij respiratoire aandoeningen zoals bronchitis, bronchiolitis of RSV kunnen baby's en niet-coöperatieve kinderen vaak onvoldoende hun fluimen en slijmen ophoesten. Ademhalingskine bij zuigelingen en jonge kinderen gebeurt meestal door een combinatie van één of meerdere technieken. De rol van de respiratoire kinesitherapie bestaat erin de medische behandeling te ondersteunen.

​

Bovendien worden bijkomend neusspoelingen uitgevoerd met fysiologisch serum teneinde de bovenste luchtwegen zo vrij mogelijk te maken.

11-04-Lage-rugpijn-gaat-vaak-samen-met-r

Respiratoire kinesitherapie bij volwassenen

Respiratoire kinesitherapie of ademhalingskine bestaat hoofdzakelijk uit autogene drainage. We baseren ons op de methode van Dr. Chevalier. Autogene drainage is een techniek waarbij je als patiënt onder begeleiding van de therapeut zelf de longen draineert. Zo vergroten we het longvolume en kunnen longsecreties (slijmen) opgehoest worden.

Figuur-1-Anatomie-van-het-perifeer-vestibulair-systeem-gereproduceerd-met-toestemming.png

Vestibulaire kinesitherapie

Vestibulaire revalidatie is een oefentherapie die gericht is op het verminderen van symptomen veroorzaakt door het slecht functioneren van de evenwichtsorganen in het oor. Primair bestaan deze symptomen uit duizeligheid, balansproblemen en visusproblemen. Secundair kunnen angst en depressie voorkomen. Als gevolg van deze symptomen zijn patiënten geneigd bepaalde bewegingen te vermijden, met als gevolg afname van hun activiteitenniveau.

oedeemfysiotherapie-vodder.png

Lymfedrainage

Lymfedrainage kan het beste beschreven worden als een zachte massagetechniek. Hierbij wordt de circulatie van het lymfevocht in het lymfestelsel bevorderd zodat overtollig lymfevocht kan afgevoerd worden.  Andere positieve effecten van lymfedrainage zijn het versterken van het afweersysteem; het afvoeren van afvalstoffen en verwijderen van spanningen.

DSC_0035_edited.jpg

Cardiale revalidatie

Problemen met je hart zorgen naast lichamelijke beperkingen (zoals een verminderd uithoudingsvermogen en vlugger moe bij inspanning) vaak ook voor een stuk onzekerheid. Wat mag ik nog doen? Hoe kan ik risico's beperken? Kan ik weer werken? Hoe krijg ik weer plezier in het leven?
Gerichte reconditionering stelt je in staat je dagelijks leven weer op te pakken en voort te zetten binnen je eigen grenzen en mogelijkheden. Aan de hand van voorlichting en fysieke training leer je naar je lichaam te luisteren, ermee om te gaan en het te vertrouwen.

huidzorgharderwijk-behandelingen-litteke

Littekenbehandelingen

Bijna iedereen heeft wel een litteken. Dit kan diverse oorzaken hebben, zoals een operatie, een brandwonde of acne. Als u last heeft van storende littekens, kunnen deze verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. Naast de mogelijk esthetisch storende aard hiervan, kan de huid hierdoor strak en pijnlijk aanvoelen. Wij helpen u graag bij deze klachten. Door middel van littekentherapie verdwijnen littekens niet altijd geheel, maar de klachten nemen vaak sterk af.

foto-simonvanderborght-10.jpg

Rug-en nekscholing

Rug- en nekproblemen worden meestal veroorzaakt door biomechanische wervelkolomaandoeningen of slechte houding. Samen gaan we op zoek naar de correcte houding, doen we verstevigende oefeningen en leren technieken om de pijn te verlichten en zo te streven naar een optimaal functionerend lichaam.

bottom of page